Zoek op plantnaam
 

Tuintips

<< terug

  • Druiven snoeien in de winter
  • Geplaatst door: Marc den Hertog
  • 10-10-2011

Het snoeien van druiven is heel belangrijk. Het gaat niet zoals bij andere planten, terwijl het veel invloed heeft op de vruchten. Bij professionele wijnboeren zijn er veel verschillende methoden die voor mooie opbrengsten zorgen, en soms wetenschappelijk ontwikkeld zijn. Die ga ik allemaal niet behandelen. Ik bespreek hieronder alleen een redelijk eenvoudige methode die vrijwel altijd goede opbrengsten geeft.

Als het een jonge druivenplant is hoeft men de eerste jaren niet veel te doen. Als de druif ongeveer drie/vier jaar is kan men beginnen. Het maakt niet uit of de druif binnen of buiten staat.

Zoek om te beginnen een aantal mooie en lange takken uit. Bij voorkeur takken met veel zijtakken. Bind deze takken vast. Aan de pergola of de schutting of waaraan dan ook. Zorg ervoor dat deze lange takken zo veel mogelijk licht kunnen vangen en mooi gelijkmatig verdeeld zijn over de oppervlakte die ze tot hun beschikking hebben.
Alle takken die verder overblijven kunnen volledig worden verwijderdt. Die zijn niet nodig. Het aantal takken dat u opbindt mag u zelf bepalen, maar hangt vooral af van de ruimte die een druif tot zijn beschikking heeft.

De lange takken die u nu heeft vastgemaakt hebben nu nog een hoop zijtakken. Knip al die zijtakjes nu ook af. Laat maximaal ongeveer 10 cm zitten van deze zijtakken. Dit kunt u dan elk jaar herhalen. Elke winter (Bij voorkeur net na de jaarwisseling) kunt u dus de nieuw aangegroeide zijtakjes tot ongeveer 10 cm weghalen.

De hoofdtakken zelf kunnen op deze manier vele jaren druivetrossen produceren. Het kan echter geen kwaad om af en toe eens een lange jonge tak op te binden en een oudere tak, die al vele jaren heeft gedragen, weg te snoeien. Op die manier blijft de plant jong.