Zoek op plantnaam
 

Tuintips

<< terug

  • Vruchtbomen snoeien
  • Geplaatst door: Marc den Hertog
  • 30-12-2009

Tussen december en eind maart is het de tijd om uw vruchtbomen te snoeien.

Snoei uw vruchtbomen niet op dezelfde wijze als de meeste andere heesters. Observeer de vruchtboom voor u begint. Probeer een beeld te vormen van het resultaat dat u wilt bereiken voor u begint.
Het is belangrijk dat u de takken die u verwijderd in zijn geheel verwijderd. Halveer geen takken zonder dat u er een bepaald doel mee wilt bereiken.

Begin om takken te verwijderen die elkaar raken of op een andere manier elkaar in de weg zitten. Laat elke keer niet meer dan 1 volledige tak zitten.

Haal dan zoveel mogelijk takken weg die recht omhoog wijzen. Als er maximaal 3 of 4 takken blijven zitten die vertikaal staan is dat meer dan genoeg. De boom kan hierin zijn energie naar boven kwijt. Meer heeft de boom niet nodig omdat deze takken niet voor vruchten zorgen.

Nu houdt u een vruchtboom over die vooral horizontale takken bezit. Er zijn er echter nog teveel. Haal zoveel mogelijk takken weg als u durft bij de huidige boom. Probeer een zo gelijkmatig verdeelde boom over te houden. Probeer zodanig te snoeien dat elke tak ongeveer evenveel licht van de zon vangt. Haal maximaal nog 50% van de takken weg.
Oudere takken die al enkele jaren hebben gedragen hebben de voorkeur. Als u elk jaar enkele van deze takken helemaal weghaalt geeft u nieuwe takken een kans en houdt u uw vruchtboom vitaal.