- Uitgelicht: Japanse Margriet (Nipponanthemum)
- Geplaatst door: Marc den Hertog
- 28-09-2013
Vandaag een plant die op het eerste gezicht niet zo bijzonder lijkt. De Japanse Margriet. Maar schijn bedriegt.
In eerste instantie lijkt dit op een 'gewone' witte margriet. Dit is echter een halfheester, en geen afstervende vaste plant. Daar begint het al. Met halfheester bedoelen we in dit vak dat deze wel een klein stukje invriest in de winter, maar dat het grootste deel wat bovengronds aanwezig is gewoon blijft staan. In het geval van deze Japanse Margriet is hij zelfs heel erg winterhard en bijna heel de winter groen.
Een heel knappe prestatie voor een plant die op het eerste gezicht heel fragiel lijkt. Niets is echter minder waar. De dikke en stevige takken zijn taai en robuust. Het slanke maar grote blad is zo sterk dat het alleen afvalt bij strenge vorst. En wees eerlijk, zelfs de afgelopen twee winters (2011/2012/2013) leken misschien streng, maar in beide winters is geen Elfstedentocht gereden. Het heeft dan ook nauwelijks echt hard en langdurig gevroren.
Deze plant kwam daardoor gewoon fluitend door beide winters heen. Zelfs in pot, en dat is een prestatie omdat planten in potten altijd veel en veel kwetsbaarder zijn dan wanneer ze ergens op een mooie plek in de volle grond staan.
Een andere bijzondere eigenschap is de bloeitijd. Hij bloeit pas in oktober. Op het moment dat ik dit schrijf (eind september) zijn de grote bloemknoppen duidelijk zichtbaar. Binnen enkele weken zullen die opengaan en dan heel grote bloemen laten zien. Die bloemen zijn vrijwel identiek aan elke Margriet. Grote witte bloemen dus, met lange witte bloembladeren en een groot geel hart. Doordat de natuur in deze tijd wat kouder is gaat de bloei heel rustig en langzaam. U kunt er daardoor extra lang van genieten.
Oorspronkelijk komt deze plant alleen in Japan voor (Nippon = Japan) Hier groeit hij op plekken die vergelijkbaar zijn met het klimaat zoals in Europa in de Alpen voorkomt. Hij is dus koude winters gewend, en heeft als grondsoort bij voorkeur een mengsel van kalkrijke kleigrond met humus. Volle zon is niet pere nodig, maar levert wel extra bloemen op.
Hij is heel erg goed te snoeien. Na elke snoeibeurt verdubbeld het aantal takken, en dus ook het aantal bloemen dat elk jaar aan het einde van elke tak verschijnt. Op die manier ontstaat vanzelf een bossige en rijkbloeiende struik.
Groot wordt het allemaal niet. In de meeste tuinen ongeveer 40 tot 60 cm hoog en breed.
Wij verkopen hem natuurlijk ook:
https://www.bomenzoeker.nl/plant/4853/Japanse_Magriet