Zoek op plantnaam
 

Tuintips

<< terug

  • Waarom bloeit mijn blauwe regen niet?
  • Geplaatst door: Marc den Hertog
  • 26-05-2013

Er bestaat een gerucht onder tuinliefhebbers dat je een Blauwe Regen (Wisteria cultivars) in bloei moet kopen omdat hij anders niet zal bloeien. Zo'n gerucht ontstaat natuurlijk niet zomaar, en hoe zit dat nu met die blauwe regens?

Om te beginnen kan ik mededelen dat het onzin is, maar dat ik wel begrijp waar het vandaan komt.
Vrijwel alle klimplanten uit het geslacht Wisteria bloeien niet of nauwelijks in de eerste jaren van hun leven. Daar is ook geen reden voor, een blauwe regen bloeit alleen maar om de voortplanting te organiseren, en dat is niet aan de orde in zijn jeugd.
In de natuur begint het leven van een blauwe regen in de schaduw onderin het bos, en hij probeert eerst al zijn energie te besteden aan het zo snel mogelijk in een boom omhooggroeien zodat hij het zonlicht bereikt.
Pas als hij is uitgegroeid komt de volgende fase in beeld. Hier stopt hij met het maken van de lange klimtakken, en er ontstaat een ander soort takje. Het is een effect dat vergelijkbaar is met het vruchthout bij Appel- en Perenbomen. Dit korte hout bevat de bloemknoppen waar wij naar op zoek zijn, en als hij eenmaal in deze fase is gekomen zal een Blauwe Regen elk voorjaar helemaal vol met bloemen zitten.

In onze siertuinen gedraagt hij zich net zoals in de natuur. Als er een rijke tuingrond aanwezig is, en hij krijgt tijdens de groei ruim water en voeding komen er in eerste instantie alleen maar lange takken, en voorlopig geen bloemen. Afhankelijk van de situatie in de tuin kan dit 5 tot 15 jaar duren.
Eigenlijk is het niet meer dan een compliment aan de eigenaar van de tuin als een Blauwe Regen nog geen bloemen heeft. Hij heeft het dan heel erg goed naar zijn zin, en u heeft alles dus goed voor elkaar in de tuin.

Pas als de voedingsstoffen op beginnen te raken, en hij begint het einde van de pergola te bereiken, komt er kans op bloei. De groei gaat afnemen en er ontstaat bloemhout. Wanneer dat moment aanbreekt is niet te voorspellen, maar elke Blauwe Regen bereikt dat moment een keer in zijn leven. Haal hem er dus niet na 10 jaar zonder bloemen uit om opnieuw te beginnen. De kans is dan groot dat hij bijna zal bloeien, en met een nieuwe plant begint alles weer opnieuw.

U vraagt zich dan natuurlijk af waarom wij als kwekers het toch voor elkaar krijgen om bloeiende Blauwe Regen te kweken. U moet begrijpen dat Wisteria's alleen bloeien van ellende. Als we ze dus in pot kweken, en zorgen dat ze in die jaren in pot te weinig voeding en af en toe te weinig water krijgen, raken ze meestal in een soort stress, en dat levert bloemhout op in het voorjaar dat hierna volgt.
Dit kunt u ook toepassen in de tuin. Zorg dat u een jonge blauwe regen niet teveel verwent, en pas de hele zomer snoei toe. Geen water geven in de zomer helpt ook, hij moet dan energie stoppen in het zoeken naar grondwater. Verder mag de bestrating bij hoge uitzondering gewoon tot aan de stam gelegd worden, en als u dat niet doet mag u in de winter op een ruime afstand van de stam gewoon de wortels doorsteken om hem maar zoveel mogelijk tegen te werken in zijn ontwikkeling.
Dit allemaal bij elkaar kan de periode zonder bloemen verkorten, ook al blijft de plaatselijke situatie en grondsoort bepalen wanneer hij bloemhout gaat maken.

Soms heeft u geluk als u een bloeiende Wisteria koopt. Als de grond niet ideaal is volgens zijn wensen zal hij vanaf het moment van aankoop elk jaar blijven bloeien. Maar net zo vaak koopt u hem in bloei, maar slaat hij na aankoop rustig weer 10 jaar over voordat er weer bloemen in komen. Als u dat overkomt weet u nu wat u te doen staat.