Zoek op plantnaam
 

Tuintips

<< terug

  • Schraal en droog winterweer, sproeien dus!
  • Geplaatst door: Marc den Hertog
  • 27-03-2013

Soms is het niet alleen uitzonderlijk koud in de winter, maar ook nog eens heel erg droog. Winterharde planten kunnen vaak wel tegen een periode met vorst, maar ze kunnen niet zonder water en dit weertype zorgt ervoor dat ze soms staan te verdrogen in uw tuin zonder dat u dit door hebt. Vorst heeft dat effect al heel snel.

Het voelt wat tegenstrijdig, maar veel planten in uw tuin hebben dan dringend water nodig. Zonder extra water kunnen ze verdrogen en dus dood gaan. Probeer dat te voorkomen door in de middaguren te sproeien in uw tuin. Vooral wintergroene planten hebben het heel slecht op dit moment, en hebben elke vorstdag extra water nodig.

Als u in een regio woont toevallig sneeuw ligt zal dit probleem iets kleiner kunnen zijn. Sneeuw isoleert goed, en zorgt dat de uitdroging minder is. Maar gebieden zonder sneeuw zijn nu heel gevoelig. Houdt uw planten dus in de gaten, en sproei elke dag. Dit mag vooral op het blad en gewas zelf. Planten, struiken en bomen nemen in deze moeilijke tijden makkelijk direct water via het blad op.

De meeste bladverliezende planten zijn goed toegerust voor deze winter en hebben minder problemen. Bladhoudende en wintergroene planten zijn nu in het nadeel, en alles wat ook maar een beetje groen boven de grond heeft zal extra hulp nodig hebben door middel van extra watergeven.