Zoek op plantnaam
 

Nieuws

<< terug naar index

  • Tips bij vorst in de winter.
  • Datum: 04-01-2024

De komende periode lijkt een tijdje wat kouder te worden. Er zitten ook dagen bij met wat lichte of matige vorst.

De meeste planten hebben hier geen moeite mee. Bijna alles is in winterrust, en veel is van nature winterhard.

Houdt vooral de wintergroene planten goed in de gaten. Zoals u vast wel weet als doorgewinterde tuinier, zijn vooral planten die de hele winter groen blijven en hun blad behouden in de winter kwetsbaar als het vriest.

De vorst is dan trouwens niet echt het probleem, maar wel het meestal ontbreken van een dik pak sneeuw als het vriest.
Als de zon schijnt tijdens vorstperiodes met overdag vorst, dan gaan planten die groen zijn, of groen blad hebben, water verdampen.
Op zichzelf normaal, maar als het lang genoeg vriest om de grond bij de wortels helemaal te laten bevriezen, dan drogen planten uit. Dat is logisch, wat ze verdampen wel water in de zon, maar kunnen dat water met hun wortels niet aanvullen omdat de grond rondom de wortels bevroren is.

U als ervaren tuinier weet dat natuurlijk, en u hebt een dikke laag mulch, compost of afgevallen bladeren aangebracht boven de wortels. Deze organische laag isoleert van nature heel erg goed (schop maar eens wat blad weg in het bos als het overdag vriest, daaronder is de grond vrijwel altijd niet bevroren) en zorgt ervoor dat de planten water kunnen blijven opnemen. Zo komen ook wintergroene planten de winter goed door.

Als het heeft gesneeuwd, en er een mooie isolerende laag sneeuw is gevallen, zal de grond daaronder ook niet snel bevriezen. Helaas komt dat in Nederland niet zo vaak voor.

Meer over dit onderwerp:
https://jandenhertog.nl/tuintips/onderwerp/3/10