Zoek op plantnaam
 

Tuintips

<< terug

  • Ziekten en Plagen in de tuin
  • Geplaatst door: Marc den Hertog
  • 11-05-2011

Planten zijn soms net mensen. Als de weerstand door welke reden dan ook afneemt worden ze ziek.

Een vitale en gezonde plant heeft hier vrijwel geen last van. Als er een ziekte of plaag in komt is er vaak een reden die dieper ligt. Vooral de wortels zijn heel belangrijk voor de gezondheid van een plant, en als er problemen zijn ligt de oorzaak heel vaak bij een verstoring van het bodemleven.
Dit kan op veel manieren. Denk aan het ophogen van de tuin, tijdelijk wateroverlast of juist een langdurig droge periode.

Probeer dus eerst naar de grond en de wortels te kijken als een plant ziek wordt. Vaak is er een probleem wat eenvoudig opgelost kan worden, of is de oorzaak duidelijk en kan er aan een oplossing worden gewerkt.

Veel mensen komen naar ons met hun vragen over ziekten en plagen. Op zich terecht, maar wij weten ook lang niet alles en schakelen zelf ook specialisten in als we een aantasting tegenkomen in een gewas. Het beroep van plantendokter is niet eenvoudig en heel vaak moet er op een wetenschappelijke manier naar een oplossing worden gezocht.

Gelukkig zijn er initiatieven die ons hiermee helpen. Kijk op internet eens naar een website die is opgezet door o.a. de universiteit van Wageningen. Daar zult u veel ziektebeelden herkennen en er wordt vaak een suggestie voor een behandeling gedaan.